Waarom een moodboard maken?

Ik merk tijdens het geven van interieuradvies geregeld dat mensen niet goed weten welke kant ze op willen met hun interieur. Vaak zie je dit ook terug in het huidige interieur, ze kopen gewoon wat ze mooi vinden zonder erover na te denken of het wel in hun interieur past. Zo krijg je een mengelmoesje van stijlen wat een interieur heel persoonlijk maakt, maar waar de balans vaak ver te zoeken is.

Moodboard maken

Herken je dit? Dan kan je eerst een sfeercollage of moodboard maken. Dit is een beeldcollage van foto’s die je persoonlijke smaak verbeelden. Je moodboard vormt het uitgangspunt voor je interieur. Ik zal je uitleggen hoe je te werk gaat:

Stap 1: Foto’s verzamelen voor je moodboard

Pak een grote stapel (woon)tijdschriften en blader deze door. Scheur de afbeeldingen uit die je persoonlijk aanspreken, je bent helemaal vrij in je keuze. Het kunnen foto’s zijn die je mooi vindt vanwege bepaalde meubels, accessoires, stoffen, dessins, kleuren, materialen, sfeer of een compleet interieur. Het kan zelfs een fijne vakantiefoto zijn waar je later weer mee kan associëren.

Bewaar deze afbeeldingen voor je moodbaord in een apart mapje, je hoeft niet alles binnen een dag te verzamelen. Bij deze foto’s kan je je favoriete stalen van kleuren, materialen of behang bewaren.

Stap 2: Foto’s voor je moodboard selecteren

Wanneer je een grote stapel afbeeldingen hebt verzameld ga je de mooiste selecteren om je moodboard te maken. Zoek de foto’s bij elkaar die qua sfeer, kleur en vorm bij elkaar passen en die jij in je interieur terug zou willen zien. Zo ontstaat er een harmonieus geheel wat je kunt vertalen naar je eigen interieur. Met ongeveer 10 afbeeldingen kom je een heel eind.

Stap 3: Foto’s voor je moodboard opplakken

Wanneer je een selectie hebt gemaakt van afbeeldingen kan je je moodboard maken. Knip de afbeeldingen vooraf netjes uit of snijd ze met behulp van een liniaal op maat. Maak een mooie schikking en schuif net zo lang tot je er tevreden mee bent. Is dit de sfeer die je in je interieur terug zou willen zien?

Plak je moodboard dan op met fotolijm zodat je later nog foto’s kunt omwisselen. Gebruik als achtergrond een wit vel A-3 of A-4, een stuk karton, foamboard, een gekleurde achtergrond etc. Kies een achtergrond die past bij de sfeer van je afbeeldingen. Denk ook na over het formaat van je moodboard. Neem je hem straks mee bij het uitzoeken van meubels? Kies dan voor een kleiner formaat op een stevige achtergrond.

Wil je een moodboard maken en heb je hulp nodig? Ik help je graag met het vinden van de juiste sfeer en balans voor jouw interieur. Neem gerust vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden!