Afgelopen weekend heb ik het Nationaal glasmuseum en de glasblazerij in Leerdam bezocht naar aanleiding van een uitzending van de Keuringsdienst van waarde. Deze aflevering over mondgeblazen en handgemaakt glas onderzoekt hoe Ikea mondgeblazen wijnglazen kan aanbieden voor 1,50 euro. Een leuke uitzending die op een verrassende manier in China eindigt!

Het Nationaal glasmuseum

We begonnen ons bezoek bij het Nationaal glasmuseum. Het bestaat uit twee villa’s die doormiddel van vier loopbruggen aan elkaar verbonden zijn. In deze loopbruggen bevindt zich het ‘transparante depot’ met daarin de complete collectie van het glasmuseum. In de villa’s zijn tentoonstellingen en exposities te vinden. De glasblazerij vormt sinds 2008 het tweede deel van het museum. Hier wordt het overgrote deel van het nieuwe glas voor het museum geblazen. De objecten worden ook verkocht in de twee museumwinkels, waar ze hun bestaansrecht voor een groot deel aan te danken hebben. Na ons bezoek aan het museum zijn hebben we de glasblazerij bezocht.

De glasblazerij

Glasblazen heeft voor mij altijd iets magisch gehad. Aan de ene kant door het feit dat glas niets anders is dan gesmolten zand, soda en kalk. Aan de andere kant door de ambacht op zich. De wijze waarop een glasblazer het gesmolten glas vormgeeft tot een bijzonder object vind ik echt fascinerend om naar te kijken. De prachtige kleuren van het hete, elastische glas dat zich laat vormen tot draden, bollen en allerlei andere vormen.

Op de tribune in de glasblazerij kan je de glasblazers live aan het werk zien. Op het moment van ons bezoek waren er vier glasblazers aan het werk. Jammer dat zo weinig mensen in Nederland deze ambacht nog beoefenen. De meeste glasblazers die tijdens ons bezoek aan het werk waren hebben een opleiding in het buitenland gedaan of kwamen uit het buitenland om in Nederland glas te blazen. Er werd verteld dat er wel weer naar een studieprogramma werd gekeken. Tot die tijd kan je ook workshops volgen bij de glasblazerij in Leerdam.

Tips:

Mocht je interesse hebben in glas, glaskunst of het glasblazen op zich? Dan kan ik je zeker een bezoekje aanraden. Ook voor modern glaswerk van bijvoorbeeld Scholten & Bajijngs (Grand Bernard) of Chris Kabel (Bubblicious) kan je terecht bij het Nationaal glasmuseum. Naast de aflevering van de Keuringsdienst van waarden kan ik je de korte documentaire glas van Bert Haanstra (1958) aanraden.