Vorige week heb ik deelgenomen aan de light academy bij Eikelenboom, importeur van design verlichtingsmerken als Vibia, Lumina en Belux. Er zijn op dit moment veel ontwikkelingen op het gebied van licht door het verdwijnen van de ouderwetse gloeilamp. Helaas, want deze geeft naar mijn mening toch het mooiste licht. Ik wil jullie graag informeren over de nieuwe technieken en waar je op kunt letten bij de aanschaf van een lichtbron.

Lumen vs Watt

Tot nu toe werd de vermogenseenheid ‘watt’ gebruikt om de lichtopbrengst van een lichtbron aan te duiden. Door alle nieuwe lichtbronnen zegt het wattage niet zoveel meer en wordt de lichtopbrengst weergegeven in lichtstroomeenheid ‘lumen’. Dit heeft als voordeel dat het nauwkeuriger is en makkelijker te vergelijken. De volgende tabel geeft de verhoudingen weer.

Watt                     Lumen

100                        1350
75                           900
60                           700
40                           400
25                           220

Kleurtemperatuur

Daarnaast is de kleurtemperatuur van belang. De oude gloeilamp (1e afbeelding) gaf warm, geel licht. Niet alle nieuwe lichtbronnen geven dezelfde kleur licht. Voor particulier gebruik zijn de kleuren warmwit (830) en extra warm wit (827) geschikt. Op werkplekken kan je gebruik maken van warm wit (830) en koel wit (840). Koelere lichtkleuren zijn meer geschikt voor etalages e.d.

Nieuwe technieken

In praktijk is het voor particulieren meestal nog niet rendabel om de oude lichtbronnen te vervangen voor LED. Deze zijn duurder in de aanschaf en zijn vaak pas na 15 jaar terug verdiend. Daarom zien we veel halogeenverlichting en spaarlampen. Spaarlampen (2e afbeelding) zijn moeilijker te dimmen, maar zijn wel zuiniger en hebben een langere levensduur. Halogeenlampen zijn ook verkrijgbaar in de vorm van een peertje, zodat het net op de oude gloeilamp lijkt en is dus bij armaturen waar de lichtbron zichtbaar is een mooie oplossing (3e afbeelding)

Wil je zelf een lichtplan maken? Op wonenblog.com leg ik je stapsgewijs uit hoe je te werk gaat.